SORU : Sertifika nedir?
CEVAP: Fikrî mülkiyet haklarının korunması ve etkin bir şekilde takibinin sağlanması amacıyla Bakanlığımızca, Fikir ve Sanat Eserlerinin Tespit Edildiği Materyallerin Dolum, Çoğaltım ve Satışını Yapan veya Yayan İşletmelerin Sertifikalandırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’te sayılan işletmelere (matbaa, yayınevi, dolum tesisi, satış noktaları, sinema salonları vb.) verilen bir belgedir.
SORU: Sertifika sisteminin amacı nedir?
CEVAP : Fikrî mülkiyet haklarının korunması ve etkin bir şekilde takibinin sağlanması amacıyla ilgili Yönetmelikte sayılan işletmelerin Bakanlığımız nezdinde kayıt altına alına alınmasıdır.
SORU: Sertifika Başvurusu Nasıl yapılır?
CEVAP: Sertifika Başvurusu, Genel Müdürlüğümüz internet sayfasında bulunan “Online İşlemler - Sertifika Başvuruları" linkinden giriş yapılmak suretiyle online olarak gerçekleştirilmektedir. Online başvuruda gerekli bilgilerin doldurulmasını takiben film ve fonogram yapımcılarının sertifikalandırma işlemleri Telif Hakları Genel Müdürlüğünce, dolum tesislerinin sertifikalandırma işlemleri ise İstanbul Telif Hakları ve Sinema Müdürlüğünce yapılır. Diğer tüm sertifikalandırma işlemleri il kültür ve turizm müdürlüklerince gerçekleştirilir.
E-Belge Sistemi'nde sertifika başvurusunun yapıldığını gösteren örnek video izlemek için tıklayınız.
SORU: Sertifika nasıl temin edilir?
CEVAP: Sertifika başvurusunun onaylanması sonrasında otomasyon sistemi üzerinden bilgisayara indirilerek çıktı alınması mümkündür.
SORU: Sertifika başvurusu için gerekli belgeler nedir?
CEVAP: Sertifika İçin Gerekli Belgelere https://telifhaklari.ktb.gov.tr/TR-332362/sertifika-icin-gerekli-belgeler.html linkinden ulaşılabilir.
SORU: Geçici satış sertifikası nasıl alabilirim?
CEVAP:Geçici Satış Sertifikası:
- Fuar-festival ve etkinlik sertifikalarıdır.
- Mevcutta satış sertifikası olan işletmeler tarafından etkinlik süresi ile sınırlı olarak alınır.
- Tüm bilgiler daha önce alınan satış sertifika bilgilerinden edinilir.
- Geçici satış sertifikası alınabilmesi için satış sertifikası olması zorunludur.
Geçici satış sertifikası için https://online.telifhaklari.gov.tr/ adresinden TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yapılır. Açılan ekrandan Sertifika / Yapımcı Sertifikası İşlemleri butonuna tıklanır. Sonra sırası ile
- Kişilerden ilgili isim seçilir,
- Şubeden de ilgili isim seçilir ve
- Seçili Şube ile İşlem Yap tıklanır.
- Kaydedilmiş Sertifika için Başvuru Listesi görüntülenir.
- İlgili sertifikanın bulunduğu satırda İşlemler butonuna tıklanır, açılır menüden Geçici Satış Sertifikası seçilir ve açılan ekranda ilgili alanlar doldurulur ve başvuru kaydedilir.
- Bu işlem için ayrıca ücret alınmaz.
Başvuru kaydedildikten sonra ilgili İl Müdürlüğü başvurunuzu kontrol eder ve herhangi bir sorun yoksa imzalanır. Sonrasında başvuru yapılan yerden geçici satış sertifikasına ulaşılır.
SORU : Sertifika başvurusu yaparken faaliyet alanını Satış/Doğrudan satış elemanları vasıtasıyla yapılan satış’ı seçtim. Bu ne demek? Birde sistem Doğrudan Satış Yetki Belgesi istemektedir. Ne yapmalıyım?CEVAP: Sertifika başvurusu yaparken faaliyet alanı Satış/ Doğrudan satış elemanları vasıtasıyla yapılan satış seçildi ise sistem Doğrudan Satış Yetki Belgesi yüklenmesini ister. Doğrudan Satış Yetki Belgesi; İşyeri Dışında Kurulan Sözleşmeler Yönetmeliği çerçevesinde alınmış yetki belgesi demektir. Bu belge için lütfen bulunduğunuz ildeki Ticaret İl Müdürlüğü ile iletişime geçiniz.
SORU: Sertifika başvurusu yapacağım fakat başvuru aşamasında şube istiyor benim şubem yok ne yapmalıyım nasıl başvuru yapacağım?
CEVAP:https://online.telifhaklari.gov.tr/ adresinden TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yapılır. Açılan ekrandan Sertifika / Yapımcı Sertifikası İşlemleri seçilir. Kişi seçildikten sonra Şube kısmına eğer Türkiye' de başka şubeniz yoksa kişi veya firma adını yazarak başvuru işlemine devam ediniz. Başvuru adımlarını takip ederek başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.
SORU : Sertifika başvurumu kaydettim nasıl ödeme yaparım?
CEVAP: Ödeme işlemi, başvuru tamamladıktan sonra TC Kimlik/Vergi no veya sistem tarafından verilen tahsilat numarası ile yapılabilmektedir. Başvuru yaptığınız yerde yazan bankalar dışında ödeme yapılmamaktadır. EFT, Fast, IBAN' a havale yapılmamaktadır. Kredi kartı ile ödeme yoktur.
Ziraat Bankası'ndan Ödeme İşlemi: Ödemeler -> Vergiler ve Resmi Kurumlar -> Muhasebat kısmından seçtiğiniz şubenin vergi no veya T.C. kimlik numarasına göre sorgulayıp ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.
Vakıfbank'tan Ödeme İşlemi: Ödemeler -> Kurum Ödemeleri -> Muhasebat (E-Devlet) Ödemeleri kısmından seçtiğiniz şubenin vergi no veya T.C. kimlik numarasına göre sorgulayıp ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.
ya da
Kamu Bankaları(Örneğin Ziraat Bankası ya da Vakıfbank) gişelerinden e-devlet ya da muhasebat ödemesi yapacağınızı söyleyerek ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
SORU: Sertifika başvuru ödemesini yaptım bundan sonra ne yapmalıyım?
CEVAP: Ödeme yapıldıktan sonra başvurunuzu ilgili İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü kontrol eder ve herhangi bir sorun yoksa başvurunuz imzalanır. Güncel Sertifikaya başvuru yapılan yerden ulaşılır.
SORU: Sertifika başvurumu sildim ne yapmalıyım?
CEVAP: Yeniden sertifika başvurusu yapılması gerekmektedir.
SORU: Sertifikamın ait olduğu vergi numarası değişti ne yapmam gerekir?
CEVAP: Yeni bir sertifika alınmalıdır.
SORU:Sertifikamın ait olduğu şirkette nevi değişikliği oldu ne yapmam gerekir?
CEVAP:Yeni bir sertifika alınmalıdır.
SORU:Sertifikamın süresi doldu ne yapmalıyım?
CEVAP: Sertifika başvurusu için https://online.telifhaklari.gov.tr/ adresinden TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yapılır. Sertifika / Yapımcı Sertifikası İşlemleri seçilir. Açılan ekranda sırası ile:
- Kişilerden ilgili isim seçilir,
- Şubeden de ilgili isim seçilir ve
- Seçili Şube ile İşlem Yap tıklanır.
- Kaydedilmiş Sertifika için Başvuru Listesi görüntülenir.
- İlgili sertifikanın bulunduğu satırda İşlemler butonuna tıklanır. Açılır menüden Süre Uzatımı(Sertifika Yenileme) seçilir ve açılan ekranda ilgili alanlar doldurulur ve başvuru kaydedilir. Sistemde görülen sertifika ücreti ödenir. Ödeme yapıldıktan sonra bir eksiklik ya da sorun yoksa sertifikanız imzalanır. Güncel Sertifikaya başvuru yapılan yerden ulaşılır.
- Sertifika süre uzatımının nasıl yapıldığını gösteren örnek video izlemek için tıklayınız.
SORU: Sertifika aldıktan sonra firmanın adresi değişti ne yapmam gerekir nasıl değiştirebilirim?
CEVAP:https://online.telifhaklari.gov.tr/ adresinden TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yapılır. Açılan ekrandan;
- Sertifika / Yapımcı Sertifikası İşlemleri seçilir.
- Kişi seçildikten sonra ADRES BİLGİSİ, ÜNVAN gibi değişiklik işlemleri için kalem ikonlu Bilgileri Düzenle butonuna tıklanır.
- Ünvan, Vergi Dairesi ve Vergi numarası bilgisi Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan otomatik gelmektedir. Değiştiği durumda Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda güncellendikten sonra bu kısımda sorgulama yapıldığında güncel bilgiler gözükür.
- Telefon, İl, İlçe, Adres alanlarındaki bilgiler doldurularak kaydet butonu ile kayıt onay mesajı açılır. Evet butonuna basılarak kişinin kayıt işlemi gerçekleştirilir. Daha sonra sırası ile:
- Kişilerden ilgili isim seçilir
- Şubeden de ilgili isim seçilir ve
- Seçili Şube ile İşlem Yap tıklanır.
- Kaydedilmiş Sertifika için Başvuru Listesi görüntülenir.
- İlgili sertifikanın bulunduğu satırda İşlemler butonuna tıklanır ve açılır menüden Bilgi Güncelleme seçilir ve açılan ekranda ilgili alanlar doldurulur ve başvuru kaydedilir.
Başvuru kaydedildikten sonra ilgili İl Kültür veTurizm Müdürlüğü başvurunuzu kontrol eder ve herhangi bir sorun yoksa imzalanır. Güncel Sertifikaya başvuru yapılan yerden ulaşılır.
Sertifikada adres güncellemesinin nasıl yapıldığını gösteren örnek videoyu izlemek için tıklayınız.
SORU: Sertifika aldıktan sonra faaliyet alanında değişiklikler oldu ne yapmalıyım?
CEVAP: Sertifika başvurusu için https://online.telifhaklari.gov.tr/ adresinden TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yapılır. Sertifika / Yapımcı Sertifikası İşlemleri seçilir. Açılan ekranda sırası ile:
- Kişilerden ilgili isim seçilir,
- Şubeden de ilgili isim seçilir ve
- Seçili Şube ile İşlem Yap tıklanır.
- Kaydedilmiş Sertifika için Başvuru Listesi görüntülenir.
İlgili sertifikanın bulunduğu satırda İşlemler butonuna tıklanır. Açılır menüden Bilgi Güncelleme seçilir ve açılan ekranda ilgili alanlar doldurulur ve başvuru kaydedilir. Eğer ücreti aynı olan faaliyet alanında değişiklik yapılırsa sistem ücret talep etmez. Ücreti fazla olan faaliyet alanı eklenirse sistem aradaki farkı talep eder.
Başvuru kaydedildikten sonra eğer ücret fark ödemesi varsa ödeme yapılır. Ödeme yapıldıktan sonra başvuru ilgili İl Müdürlüğüne sistem üzerinden otomatik gönderilir. İlgili İl Müdürlüğü başvurunuzu kontrol eder ve herhangi bir sorun yoksa imzalanır. Güncel Sertifikaya başvuru yapılan yerden ulaşılır.
SORU: Sertifika aldıktan sonra firmanın ünvanı değişti ne yapmam gerekir nasıl değiştirebilirim?
CEVAP: Ünvan değişikliklerinde öncelikle Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda yapıldıktan sonra E-Belge Sisteminde güncelleme yapılmalıdır.
- https://online.telifhaklari.gov.tr/ adresinden TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yapılır. Açılan ekrandan;
- Sertifika / Yapımcı Sertifikası İşlemleri seçilir.
- Kişi seçildikten sonra ADRES BİLGİSİ, ÜNVAN gibi değişiklik işlemleri için kalem ikonuna Bilgileri Düzenle butonuna tıklanır.
- Unvan, Vergi Dairesi ve Vergi numarası bilgisi Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan otomatik gelmektedir. Değiştiği durumda Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda güncellendikten sonra bu kısımda sorgulama yapıldığında güncel bilgiler gözükür.
- Yeşil Sorgula butonuna tıklanır. Telefon, İl, İlçe, Adres alanlarındaki bilgiler doldurularak kaydet butonu ile kayıt onay mesajı açılır. Evet butonuna basılarak kişinin kayıt işlemi gerçekleştirilir. Daha sonra sırası ile:
- Kişilerden ilgili isim seçilir
- Şubeden de ilgili isim seçilir ve
- Seçili Şube ile İşlem Yap tıklanır.
- Kaydedilmiş Sertifika için Başvuru Listesi görüntülenir.
- İlgili sertifikanın bulunduğu satırda İşlemler butonuna tıklanır ve açılır menüden Bilgi Güncelleme seçilir ve açılan ekranda ilgili alanlar doldurulur ve başvuru kaydedilir.
Başvuru kaydedildikten sonra ilgili İl Müdürlüğü başvurunuzu kontrol eder ve herhangi bir sorun yoksa imzalanır. Güncel Sertifikaya başvuru yapılan yerden ulaşılır.
Sertifikada ünvan güncellemesinin nasıl yapıldığını gösteren örnek videoyu izlemek için tıklayınız.
SORU: E-Belge sisteminde Yetki Talebi nedir?
CEVAP: Yetkilendirilen kişi https://online.telifhaklari.gov.tr/ adresinden TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yapar.
- Başvuru sahibi işletme/dernek/vakıf adına başvuru yapacak ise imza sirküleri veya vekâletnameyi sisteme tek bir pdf olarak yüklemelidir.
- Başvuran kişi kamu kurumu adına başvuru yapacaksa ilgili İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne hitaplı yazılmış yetki belgesini sisteme tek bir pdf olarak yüklemelidir.
- Gerekli belgeler için ayrıntılı bilgiye https://telifhaklari.ktb.gov.tr/TR-332362/sertifikaicin-gerekli-belgeler.html linkinden ulaşabilirsiniz.
Başvurunuz ilgili personel tarafından kontrol edilir. Bir eksiklik ya da sorun yoksa yetki talebiniz onaylanır. Yetki talebi onaylandıktan sonra başvuru işlemlerine devam edilir.
SORU: Sertifika iptalinin koşulları nedir?
CEVAP: Fikir ve Sanat Eserlerinin Tespit Edildiği Materyallerin Dolum, Çoğaltım ve Satışını Yapan veya Yayan İşletmelerin Sertifikalandırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’in 13 üncü maddesi kapsamında;
- Sertifika başvuru işlemlerde gerçeğe aykırı bilgi verildiği,
- Sertifika alma koşullarının yitirildiği idari birimlerce veya mahkemece tespit edilen,
- Sahte belge kullanıldığı mahkeme kararı ile sabit olan,
- Hakkında yargı mercileri tarafından verilmiş iptal kararı bulunan,
- Kanuna muhalefetten kesinleşmiş bir mahkûmiyet kararı bulunan,
- Mükerrer olduğu tespit edilen,
- Sertifika alınan işletmenin yetkilisi tarafından iptal talebinde bulunulan,
sertifikalar Bakanlıkça iptal edilir.
!!ÖNEMLİ!!
ISBN Başvuruları için Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü ile görüşülmelidir.
ISBN başvurusu yapmadan önce yazar yayımcılar dışında kalan yayımcıların "Yayımcı Sertifikası", yani sertifikanızın “faaliyet alanı” kısmında mutlaka “yayınevi” ibaresinin geçmesi zorunludur.
!!ÖNEMLİ!!
Lütfen sertifikanın 4 yıl süreyle geçerli olduğunu ve bu süre sonunda güncellemeniz gerektiğini unutmayınız. Geçerli bir sertifikanızın bulunmaması halinde ISBN başvurusunda bulunmanız mümkün olamayacaktır.